معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با بیان اینکه زمان بذل و بخشش از منابع طبیعی کشور سپری شده است، گفت: شناخت و به رسمیت شناختن اَبَرچالشهای محیط زیستی در مواجهه با وضعیت بحرانی و شکننده محیط زیست کشور اهمیت دارد.
به گزارش مرکز مدیریت ارتباطات، فرهنگسازی و مشارکتهای صندوق ملی محیط زیست، شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در آیین تکریم و معارفه رئیس قدیم و جدید سازمان حفاظت محیطزیست که با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور در این سازمان برگزار شد، افزود: در زمینه اَبَرچالشها و یافتن راه حل برای عبور از آنها نیازمند درک مشترک از آنها هستیم.
وی با اشاره برخی از اَبَرچالشهای حوزه محیط زیست اظهار داشت: ناترازی در بحث انرژی و آب یکی از موارد است که میدانیم رفع آن با روشهای مرسوم فعلی امکانپذیر نیست و باید از ابعاد مختلف به ابن ناترازی بپردازیم و نگاه اجتماعی به این موضوع داشته باشیم.
انصاری تاکید کرد: قطعاً بدون شناخت دلایل و بدون هماهنگی بین بخشی عبور از اَبَرچالشها ممکن نیست بلکه حل آنها از طریق گفتمان و خط مشی دولت ممکن خواهد بود.
وی به فرونشست زمین به عنوان یکی دیگر از این اَبَرچالشها اشاره کرد و گفت: ۳۸۰ شهر و ۹ هزار و ۲۰۰ روستا در کشور در معرض فرونشست زمین قرار دارند به طوری که نرخ فرونشست در ۱۸ استان ۱۰ سانتیمتر در سال گزارش شده است.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: بر اساس این آمار، ۱۸۵ هزار کیلومتر مربع یعنی معادل ۱۱ درصد از خاک کشور در معرض فرونشست است.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست به تنوع اقلیمی ایران اشاره کرد و گفت: ایران از ۴۲ نوع تالاب در دنیا ۴۱ نوع تالاب را داراست اما به علت مدیریت نادرست و تامین نشده حقابه آنها، بیش از ۵ میلیون هکتار از وسعت تالابها یعنی ۴۳ درصد از مساحت تالابها به کانونهای گرد و غبار تبدیل شدهاند.
انصاری تاکید کرد: باید بپذیریم برای حفظ محیط زیست سرزمین ایران فرصتی برای آزمون و خطا نداریم؛ زمان بذل و بخشش از منابع طبیعی کشور سپری شده است، باید شرایط محیط زیست کشور را عمیق درک کنیم.
وی افزود: اگر بر سر سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه محیط زیست توافق صورت نگیرد، همه شکست خواهیم خورد؛ باید نگاه و رویکرد واقع گرایانه به توسعه داشته باشیم و متناسب با محدودیتهای اقلیمی و توان سرزمینی پیش رویم، در این مسیر میتوان گفتمان اقلیمی دولت را ایجاد کرد.
وی تاکید کرد: سازمان حفاظت محیطزیست به عنوان یک نهاد مسئول حفظ محیطزیست کشور نیازمند نگاهی دیگرگونه است نگاه به ناترازی جدی میان منابع سازمان در مقابل انتظارات آرمانی که از آن میرود، باید جدی گرفته شود که جلوگیری از این روند با تقویت اقتدار این دستگاه میسر خواهد بود.
انصاری با بیان اینکه این سازمان ۱۵۲ محیط بان شهید را برای حفاظت از محیط زیست تقدیم کرده است، گفت: البته برای حل مسائل و چالشهای انباشته شده انتظار معجزه نیست و باید بتوانیم نگاه محیط زیستی را در اعضای دولت داشته باشیم.
وی تاکید کرد: برای بهبود وضعیت محیط زیست و ارتقا جایگاه این سازمان و بهبود معیشت و شناسایی شایستگیها تمام تلاشم را خواهم کرد و از شما همکاران خوبم هم انتظار همکاری صادقانه دارم.
معاون اول رئیس جمهور در این جلسه با تاکید بر اینکه هیچگونه ادغام یا الحاقی را برای سازمان حفاظت محیط زیست منطقی نمیدانیم، گفت: تجربه نشان داده که ادغام در سطح سازمانهای عالی و وزارتخانهها در کشور ما الحاق است و گاهی دو جنس نامتجانس هستند که اصولا بعد از ادغام توجیهی برای آن نمیماند.
عارف گفت: نکتهای که خدمت خانم دکتر ابتکار در دوره دولت اصلاحات میگفتم این بود که اگر در دولت جنگنده نباشید وضعیت محیط زیست همینطور خواهد ماند و این به دلیل نگاههای بخشی که در کشور داریم.
وی تصریح کرد: در دولت چهاردهم یکی از راهبردهایی که اعلام کردیم این است که مسئولین حق نفی مسئولین گذشته را ندارند البته ما کار را نقد میکنیم و این طبیعی است اما بنا نیست با شخصیت و مسائلی که پیرامون ویژگیهای شخصی آنها است کاری داشته باشیم.
معاون اول رئیس جمهور اظهار داشت: ضمن تقدیر از زحمات عزیزان در گذشته، سازمان محیط زیست باید یک نگاه و رویکرد جدیدی را در دولت وفاق ملی داشته باشد، شاید شعار سازمان، وفاق باشد؛ از طرفی توسعه کشور و از طرف دیگر حفظ محیط زیست را با هم آشتی دهیم. نباید مغایرتی بین توسعه صنعت و حفظ محیط زیست باشد. این باید در باور ما باشد.
عارف ادامه داد: تدوین منشور اخلاق محیط زیست، یک مساله بسیار جدی است؛ در این مسأله خیلی کم کار کردیم. در این حوزه خیلی گرفتاریم و واقعیت این است که کار و فرهنگسازی نکردیم.
وی گفت: دیپلماسی محیط زیست یک مسئله جدی است و باید آن را تقویت کنیم. با نهادهای بینالمللی محیط زیست یا ارتباط نداریم و یا قهر هستیم. گاهی فکر میکنیم اگر در یک نهاد بیالمللی شرکت کنیم، گناه کبیره کردیم؛ باید این نگاه را اصلاح کنیم.